Het Buurtteam is er voor jou. Lees hieronder wat ze doen en wat ze allemaal voor jou kunnen doen. Vind je het lastig om de eerste stap te zetten? Stel dan eerst je vraag op WhatsApp.
Wat is een buurtteam?
Sinds 1 januari 2015 is de zorg in Nederland anders geregeld. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdzorg en voor een groot deel van de zorg en ondersteuning aan volwassenen. In Utrecht hebben de buurtteams die taak op zich genomen. Zij brengen de basiszorg dichter bij huis.
In Utrecht zijn er 20 buurtteams. Elk team werkt vanuit een eigen locatie in de buurt. Bij het buurtteam werken verschillende professionele hulpverleners. Je kan bij hen terecht met vragen waar je zelf niet uitkomt. De buurtteammedewerker denkt met je mee, zoekt samen met jou naar een oplossing die bij je past en biedt je concrete hulp aan.
Buurtteams bieden hulp op het gebied van:
- jeugdhulp en hulp bij opvoeden
- financiën en schulden
- werk en dagbesteding
- wonen
- volwassenen en kinderen met een beperking
- huiselijk geweld
- geestelijke gezondheidszorg
- ouderen
- verslavingen
Hoe werkt het?
Als je belt of mailt met het buurtteam heb je binnen een paar dagen een afspraak. Je krijgt één vast aanspreekpunt voor jezelf of voor het gezin, ook als er meerdere problemen spelen. Samen wordt er gekeken naar wat je zelf kunt doen, waar mensen uit je omgeving bij kunnen helpen en waarbij je professionele hulp nodig hebt. Jij houdt daarbij de touwtjes in handen. Het buurtteam ondersteunt waar nodig. Zij helpen je zoveel mogelijk zélf je leven op de rit te krijgen. Soms is naast de hulp van het buurtteam nog andere zorg nodig. Het buurtteam helpt je bij de contacten met de juiste organisaties.
Op zoek naar een buurtteam bij jou in de buurt?
Samenwerking
De buurtteams werken nauw samen met andere aanbieders van basiszorg in de wijk, zoals de huisartsen en organisaties die een belangrijke rol spelen in het ‘gewone leven’ van mensen. Denk hierbij aan scholen, woningbouwverenigingen, sociaal makelaars en het consultatiebureau. Ze werken ook nauw samen met specialistische zorginstellingen zoals de GGZ.
Wil je met iemand op school praten? Dat kan! Neem contact op met je studentcoach. Hij/zij verwijst je vervolgens door naar de juiste persoon binnen school.
Stel je vraag op WhatsApp
Via WhatsApp kun je gemakkelijk de vragen stellen die jou bezighouden over bijvoorbeeld school en werk, maar ook persoonlijke vragen.