Als je studeert en je hebt een chronische ziekte of een lichamelijke beperking, dan kun je samen met je studentcoach de hulp inroepen van het Centrum voor Studentontwikkeling voor een adviesgesprek. Lees hier wat dat je op kan leveren. Verder vind je hieronder informatie die je kan helpen en inspireren, je bent niet de enige. Ook vind je informatie en tips voor als je werk zoekt.

Hieronder vind je ook de link naar de online module Chronische aandoening van Stichting Mirro. Als student van ROC Midden Nederland kun je de modules van Mirro gratis volgen.

Mirro module chronische aandoening

Accepteren, (hoe) moet dat? Een chronische aandoening vormt een deel van je leven en toekomst. Hoe geef je het een plekje? En hoe bekijk je het positief? De module Chronische aandoening van Stichting Mirro helpt je deze vragen te beantwoorden.   

Ga naar Mirro Chronische aandoening met de button hiernaast. Je logt in met je inloggegevens van het ROC.

Waar kan het gesprek met het CvS over gaan?
  • Je wilt weten welke begeleiding en aanpassingen mogelijk zijn.
  • Je wilt advies over hoe om te gaan met je beperking.
  • Je studentcoach wil advies over hoe jij het beste kan worden begeleid.
Wat kan het gesprek opleveren?

Naar aanleiding van het gesprek  wordt informatie verzameld. Er wordt een advies gegeven dat erop is gericht om de opleiding zo succesvol mogelijk te doorlopen. Het advies kan zich bijvoorbeeld richten op de inzet van hulpmiddelen, voorzieningen, extra begeleiding, aanpassingen in het opleidingstraject, toegankelijkheid van het gebouw of aanvraag van extra financiering.

Meekijken met studenten met een functiebeperking

Deze serie video’s is gemaakt door studenten van de HKU. De filmpjes geven elk op geheel eigen wijze een indringend kijkje in de belemmeringen, de dromen en het dagelijks leven van verschillende studenten met een functiebeperking. Zo laat de slechthorende studente Leonie zien hoe ze geneeskunde studeert en vertelt Alex dat hij met één arm prima kan studeren aan het conservatorium.

Ervaringen van jongeren

Op de website van het JongPIT vind je heel veel informatie over het werken en studeren met een psychische of lichamelijke chronische aandoening. Je leest over de ervaringen van anderen, je kunt in contact komen met lotgenoten, je vindt antwoord op vragen als ‘vertel ik het bij een sollicitatie’ en nog veel meer.

Studietoeslag voor als je niet kunt werken

Lukt het je niet om naast je studie te werken? En heb je hier een goede reden voor? Met wat extra hulp kan je veel bereiken! Bekijk snel of je recht hebt op de studietoeslag en vraag hem aan!

De studietoeslag is voor studenten die door een lichamelijke of geestelijke beperking of chronische ziekte niet kunnen werken. Veel studenten werken naast hun studie. Als jou dit door je beperking niet voldoende lukt, heb je recht op een studietoeslag van de gemeente waar je in woont. Voor studenten die wonen in Utrecht is dit bedrag sinds 17 januari 2019 verhoogd naar € 200 per maand.

Werken met een beperking

Hier vind je informatie over werken met een beperking, wie kan je helpen en wat voor soort banen zijn er.

Emma at work

Wat je ook hebt, laat het je toekomst niet in de weg staan. Dat jij ziek bent (geweest)betekent niet dat er geen leuke baantjes voor je zijn! Samen kijken we wat jij wilt en wat er bij jou past.

Ter inspiratie: studeren met mogelijkheden
banner-1

Stel je vraag op whatsapp

Via WhatsApp kun je gemakkelijk de vragen stellen die jou bezighouden over bijvoorbeeld school en werk, maar ook persoonlijke vragen.

CheckIt_Chat_groot