FiS is een laagdrempelige dienst van het CvS waar elke student binnen het ROC Midden Nederland terecht kan voor informatie en advies over geld en financiële zaken. Studenten van ROC Midden Nederland kunnen terecht bij FiS met uiteenlopende financiële vragen. Denk hierbij aan vragen over studiefinanciering, problemen bij het aanvragen van huur- of zorgtoeslag en het helpen bij meer inzicht krijgen in de financiële situatie van de student. Ook kan de student terecht bij FiS wanneer de student en/of ouder(s) zelf niet genoeg financiële middelen heeft om de benodigde leermiddelen aan te schaffen, bijvoorbeeld de schoolboeken en een laptop. Wanneer een student structurele hulp nodig heeft wordt er doorverwezen naar Schoolmaatschappelijk werk of het Buurtteam mbo, zij zijn de ingang naar externe hulpverlening.

Let op: Heb jij het vermoeden dat jouw student in een moeilijke financiële situatie zit? Het gesprek aangaan kan helpen. Hoe? Op de Check it-pagina over Armoede vind je tips en gespreksopeners.

Doel

FiS heeft één concreet doel: de financiële zelfredzaamheid van de student vergroten. Het gaat erom dat studenten leren om (weer) zelfstandig hun financiën te regelen en daar zelf verantwoordelijkheid voor te dragen. FiS verdiept zich daarom niet alleen in de schuldenproblematiek, maar wil ook studenten helpen bij het aanpakken en oplossen van andere financiële vragen. FiS wil de studenten versterken en preventief te werk gaan. Dit geldt voor studenten die schulden hebben, maar ook voor studenten met potentiële schulden.

Werkwijze

FiS geeft altijd informatie en advies. Medewerkers van FiS luisteren naar de student en stellen vragen ter verheldering van het (financiële) probleem. Vaak krijgt de student meteen antwoord. Soms is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat het financiële probleem ingewikkelder is. Dan verwijst FiS de student door naar de juiste instantie. Te denken valt aan: de afdeling schuldhulpverlening van de gemeente of het Buurtteam mbo. De student krijgt op dat moment informatie over de taken en werkwijze van deze organisatie. Ook wordt er met de student een vervolgafspraak gemaakt om te bepalen wat FiS voor de student kan betekenen. Deze afspraak wordt aan de student bevestigd per mail met daarin alle benodigde gegevens die hij of zij moet meenemen voor het gesprek.

Om de situatie van de student nauwlettend te volgen heeft FiS regelmatig contact (telefonisch, per mail of ‘face to face’) met de student over de voortgang. De student is verantwoordelijk voor de terugkoppeling naar flankerende hulpverlening (Schoolmaatschappelijk werk of het Buurtteam mbo) binnen het ROC Midden Nederland. FiS helpt studenten niet bij het opzetten van een betalingsregeling, schuldbemiddeling of schuldsanering.

FiS biedt ondersteuning en advies bij:

  • Aanvragen voor het mbo-studentenfonds;
  • Ordenen van de eigen administratie;
  • Maken van een begroting;
  • Inventariseren van besparingsmogelijkheden;
  • Opzij zetten van geld voor grote uitgaven;
  • Gebruik maken van financiële regelingen/fondsen;
  • Contact met de Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO);
  • Aanvragen van regelingen bij DUO;
  • Regelen van betalingen;
  • Maken van een schuldenoverzicht;
  • Omgaan met betalingsachterstanden;
  • (In beperkte gevallen) doen van betalingsvoorstellen aan schuldeiser(s);
  • Voorkomen van (nieuwe) schulden;
  • Verwijzen naar een schuldregelende instelling.

Naast het geven van informatie en advies signaleert FiS eventuele andere persoonlijke of maatschappelijke problemen bij studenten. FiS verwijst de student in dit geval door naar het Buurtteam mbo of School Maatschappelijk werk. De doorverwijzing vindt in overleg en met de toestemming van de student plaats.

Als de student door een begeleider of studentcoach is verwezen naar het FIS, zal er een terugkoppeling plaatsvinden.

MBO studentenfonds

18-

Minderjarige BOL-studenten kunnen online een aanvraag indienen voor het MBO-studentenfonds. De student en/of ouder(s) kan via het online aanmeldformulier een aanvraag doen voor het mbo-studentenfonds. Bij deze aanvraag moet de student de bewijsmiddelen uploaden. Wanneer er gedacht wordt dat de student in aanmerking komt voor het mbo-studentenfonds, wordt hij/zij uitgenodigd op gesprek.

Link naar het online aanmeldformulier

18+

In principe komen studenten van 18 jaar en ouder niet voor een vergoeding van onderwijsbenodigdheden in aanmerking. ROC MN heeft echter besloten om de vergoeding ook te laten gelden voor schrijnende gevallen bij 18+ studenten. De aanvraag wordt dan in ieder geval beoordeeld op de punten zoals hieronder benoemd bij 18+ studenten en is altijd maatwerk.

Criteria t.a.v. aanvragen van 18+ studenten

FiS-medewerkers beoordelen de aanvraag op de volgende punten:

  • Student moet maximaal lenen bij DUO
  • Student moet een bijbaan hebben
  • Er moet samen met FiS een begroting gemaakt worden – Het bedrag waarop de begroting uit moet komen is € 0,-
  • Student moet zijn/haar financiële situatie onderbouwen door een overzicht van de bankafschriften van de laatste 3 maanden te laten zien en samen met FiS in te loggen bij DUO om hier de stand van zaken te controleren
  • De reden van de financiële problematiek

Bij afwijzing van een aanvraag door een 18+ student geeft FiS altijd een financieel advies of wordt er een koppeling gelegd naar schoolmaatschappelijk werk of Buurtteam mbo.