Je bent de periode super goed begonnen. Je hebt er zin in en gaat vol goede moed aan de slag met je schoolwerk. Kortom, je bent gemotiveerd. Maar dan, de deadlines stapelen zich op en je verliest het overzicht. De berg met werk wordt zo groot dat je al je goede moed verliest en het liefst alles vergeet. Je hebt last van een motivatiedip. Hieronder lees je wat motivatie is en vind je handige tips over het omgaan met een motivatiedip.

Wat is motivatie eigenlijk?

Motivatie is een gevoel dat jou aanzet om aan een taak te beginnen of iets af te maken. Motivatie is vaak het antwoord op de vraag: waarom doe je iets? Dit hangt dus ook samen met het stellen of willen behalen van een doel.
Als je een doel hebt dat jij graag wilt halen helpt dit bij je motivatie. Welk doel heb jij? En waarom wil je dit graag halen? Het antwoord op deze twee vragen vertelt je, voor een deel tenminste, waar jij je motivatie vandaan haalt.

Bijvoorbeeld:
Ik wil graag expert worden op het gebied van het menselijk lichaam. Ik wil hier graag alles over weten zodat ik anderen kan helpen die ziek zijn, want zorgen voor anderen maakt mij blij.

Ik wil graag expert worden op het gebied van elektrische auto’s. Ik wil hier graag alles over weten zodat ik de techniek beter kan maken, want met mijn handen bezig zijn vind ik fijn en ik draag graag bij aan een schoner milieu.

Verschillende soorten motivatie

Zoals je leest zijn er verschillende soorten motivaties. Sommige motivatie komt echt vanuit jou zelf. Je doet iets omdat het je interesse heeft, omdat je er energie van krijgt en omdat het je vrolijk maakt. Ook het bewijzen aan jezelf dat je iets kan hoort hierbij. Deze motivatie noemen we intrinsiek.

Er is ook motivatie die vanuit je omgeving komt. Zo kan je gemotiveerd zijn om iets te doen omdat je er een beloning mee kan verdienen. Bijvoorbeeld het halen van een goed cijfer en zo je ouders tevreden stellen, of het verdienen van geld. Dit noemen we extrinsieke motivatie. Wil je bewijzen aan een ander dat je iets kan, dan is dit dus een voorbeeld van extrinsieke motivatie. Deze motivatie komt dus voort uit iets vanuit jouw omgeving, van buitenaf.

Hoe vergroot je jouw motivatie en hoe ga je om met een motivatiedip?

Een motivatiedip: dit overkomt iedereen weleens. Dit kan verschillende redenen hebben en het is goed om te weten waarom jouw motivatie minder is zodat je er wat aan kan doen. Kijk ook of je kan onderzoeken wanneer je motivatie inzakt. Is dit bijvoorbeeld altijd voor de toetsweek of juist daarna? Is het wanneer je te weinig druk ervaart of juist wanneer je teveel druk ervaart? Zo kan je van te voren alvast bepalen hoe je hiermee om kan gaan. Gebruik ook de volgende tips als je motivatie even niet is wat je zou willen:

Kortom

Als je wil werken aan jouw motivatie is het dus heel belangrijk jezelf goed te kennen. Waarvoor doe je iets? Aan welk doel ga je werken en vooral ook waarom kies je dit doel? Zo vind je motivatie. Maar ook wanneer je in een dip zit, is onderzoek naar waarom deze dip zich voordoet het begin om de motivatie weer te vinden.
En denk er vooral aan om hulp te vragen bij studiegenoten of jouw studentcoach. Je studentcoach weet welke mogelijkheden er zijn om extra ondersteuning te krijgen.

banner-1