De meeste meisjes worden tussen hun 11e en 16e jaar voor het eerst ongesteld. Er wordt altijd gezegd ‘tijd van de maand’, maar niet iedereen wordt iedere maand ongesteld. Het kan ook onregelmatiger zijn. Op deze pagina vind je meer informatie over menstruatie: zowel praktisch (tampons, maandverband ect.) als medisch (bijv. hoeveel bloedverlies is normaal?).

Wat is ongesteld zijn?

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd worden ongeveer een keer per maand ongesteld. We noemen dit de menstruatie.

Hormonen zorgen ervoor dat er ongeveer elke maand een eicel vrijkomt. Tegelijk wordt het slijmvlies aan de binnenkant van je baarmoeder dikker. Als de eicel wordt bevrucht, kan deze in het slijmvlies verder groeien. Dan ben je zwanger.

Als de eicel niet wordt bevrucht, dan worden de eicel en het slijmvlies afgestoten. Je verliest dan bloed via de vagina. En dat noem je dus menstrueren.

In de eerste jaren kan de menstruatie nog onregelmatig zijn. Belangrijk om te weten is dat er altijd, ook als je ongesteld bent, een kans is om zwanger te worden.

Verschillende menstruatieproducten

Er zijn veel verschillende soorten menstruatieproducten te koop. Hieronder zetten we de meest gebruikte producten voor je op een rij.

Wegwerpmaandverband
Er zijn allerlei soorten wegwerpmaandverband. Tegenwoordig zijn ze erg dun en heb je varianten met of zonder plakbare vleugels. Ook zijn er verschillende soorten die geschikt zijn voor de zwaardere of lichtere dagen van je menstruatie, of met een bredere achterkant. Dat kan handig zijn voor ’s nachts.

Inlegkruisjes
Inlegkruisjes lijken op maandverband, maar zijn minder absorberend en meestal kleiner. Ze kunnen handig zijn als je twijfelt of je ongesteld gaat worden of op de laatste dag van je menstruatie, als je alleen nog heel licht bloedverlies hebt.

Wegwerptampons
Een tampon breng je in via je vagina om het menstruatiebloed op te vangen. Er zit een touwtje aan waarmee je het ook weer kunt verwijderen. Het beste is om de tampon na ongeveer 4 uur te vervangen. Let op dat je hem zeker niet langer dan 8 uur inhoudt, dat kan een bacterie genaamd ‘toxic shock syndrome’ veroorzaken. Dit wordt ook wel ‘de tamponziekte’ genoemd. In een doosje tampons zit ook altijd een bijsluiter waarin ook meer informatie staat over TTS. Probeer uit wat het beste werkt voor jou.

Menstruatiecups
Net als bij een tampon is het de bedoeling dat je menstruatiecups in de vagina inbrengt. Het bloed kan dan in het rubberen cupje lopen. Je kunt hem wel tot 12 uur aan een stuk inhouden. Tussendoor verwijder je de cup, spoel je deze uit en kun je hem weer inbrengen. Let op dat je ze van tevoren goed schoonmaakt (door ze uit te koken) en je altijd voor en na het inbrengen je handen wast. Het is wel even oefenen om ze goed in te brengen, maar veel mensen zijn er erg enthousiast over.

Menstruatieslips
Een menstruatieslip is een soort van onderbroek met ingebouwd maandverband. Je kunt ze uitwassen en hergebruiken. Ze zijn veilig tegen lekken en even comfortabel als elk ander ondergoed. Omdat ze steeds populairder worden komen ze in allerlei soorten en maten, waarbij soms ook ruimte is gemaakt om het maandverband in te stoppen. Ze zijn beschikbaar voor alle fases van je menstruatie.

Klachten

Het kan zijn dat je nergens last van hebt als je ongesteld bent. Maar het is ook niet gek als je buikpijn, rugpijn of hoofdpijn hebt als je ongesteld bent. Dat komt onder andere doordat je baarmoeder samentrekt.

Wat is niet normaal?

Er zijn een aantal redenen om van een afwijkende menstruatie te spreken:

  • Wanneer je onregelmatig ongesteld blijft worden na de eerste drie jaar
  • Wanneer je in het verleden regelmatig ongesteld was en dat nu onregelmatig is
  • Wanneer je menstruatie langer dan 7 dagen duurt
  • Wanneer je menstruatie maar 1 keer in de 3 maanden komt of nog minder vaak

Dit zijn allemaal redenen om een keer langs jouw huisarts te gaan voor een analyse van je menstruatie.

Er zijn een aantal diagnoses die mogelijk zijn:

Maak als je twijfelt altijd een afspraak met jouw huisarts. Die kan jouw klachten onderzoeken en je gerust stellen of eventueel doorverwijzen.

Geen geld voor menstruatiemateriaal?

Met de knop hieronder kun je zien waar je bij jou in de buurt gratis materiaal kunt krijgen.

Tip: zoek op de pagina naar de uitgiftepunten in jouw woonplaats: Ctrl+F

Is mijn ONGESTELDHEID wel NORMAAL? | De waarheid over je menstruatie
Taboe

Vaak wordt er niet heel open gepraat over menstruatie. Misschien ga jij wel naar de wc met maandverband verfrommeld in je hand, of met je tas zodat niemand je ziet lopen met een tampon. Maar ongesteld zijn is niks om je voor te schamen. Bijna alle vrouwen zijn regelmatig ongesteld of ongesteld geweest. Heel normaal dus!

Verschillende culturen bekijken menstruatie op verschillende manieren: menstruatie over de hele wereld

Meer informatie

Wil je meer weten over menstruatie en menstruatieproducten? Klik dan eens op onderstaande buttons én bekijk de video De waarheid over menstruatie (hierboven).

banner-1

Stel je vraag op WhatsApp

Via WhatsApp kun je gemakkelijk de vragen stellen die jou bezighouden over bijvoorbeeld school en werk, maar ook persoonlijke vragen.

CheckIt_Chat_groot