Je koopt voor de eerste keer een auto. Super leuk natuurlijk en het geeft je vast een heel vrij gevoel. Er komen wel wat dingen bij kijken die je goed moet regelen.
Waar kopen?
Waarschijnlijk ga je voor een tweedehands auto, die zijn over het algemeen goedkoper. Maar waar koop je die auto?
Bij een particulier is de auto in de regel het goedkoopst. Dat is logisch, behalve de auto zelf, mag je helemaal niks verwachten. Ook geen garantie dus.
Verder kan je een auto bij een dealer, garage of autohandelaar kopen. Dan heb je soms ook garantie op de auto.
De keuze waar je de auto koopt is natuurlijk aan jou. Lees op de website van de ANWB meer over de verschillende opties
Waar let je op?
Een verkoper is verplicht de mankementen en gebreken over de auto te melden. Vraag daar dus altijd expliciet naar!
Koopcontract
Als je de auto wilt hebben kan je onderhandelen over de prijs. Onderzoek vooraf wat een bepaald merk en type auto ongeveer waard is.
De Autokoerslijst van de ANWB geeft inzicht hoeveel een auto ongeveer waard is.
Ben je eruit? Stel dan een koopovereenkomst op waarin de afspraken staan beschreven.
Op naam zetten
Als je een auto koopt, dan moet je als nieuwe eigenaar het kenteken op jouw naam laten zetten. Dat heet overschrijven. Hoe je de overschrijving regelt, hangt af van wie je de auto koopt. Je kan het kenteken laten overschrijven bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie (Zoetermeer, Den Bosch of Veendam). Ook kan je jouw voertuig online overschrijven.
Verzekeren
Als de auto op jouw naam staat heb je een aantal dingen die je verplicht moet doen. Je moet een verzekering afsluiten, ook al ga je niet meteen met de auto rijden. De auto moet APK gekeurd zijn en je moet wegenbelasting betalen.
Het verschilt per auto hoeveel wegenbelasting je moet betalen. Het loont dus om voordat je een auto koopt goed uit te zoeken hoeveel dit (ongeveer) zal zijn.
Stel je vraag op WhatsApp
Via WhatsApp kun je gemakkelijk de vragen stellen die jou bezighouden over bijvoorbeeld school en werk, maar ook persoonlijke vragen.