Ben je er nog niet helemaal uit wie je bent of op wie je valt? Dat is helemaal niet erg, iedereen doet dit op diens eigen tempo en eigen manier. Sommige mensen willen helemaal geen label op zichzelf plakken en andere juist weer wel. Jij bent jij! Iederéén is anders, je staat er dus niet alleen voor. Of je nu lesbisch, homo, bi, trans, intersekse, pan, non-binair, aseksueel of cis hetero bent. De website www.iedereenisanders.nl is dé plek voor jou. Hier vindt je de beste info en tips over ‘anders’ zijn.

In de teksten op deze pagina lees je meisje en jongen, identificeer jij jezelf als non-binair, vervang dan steeds meisje/jongen door non-binair. Een persoon die zich als non-binair identificeert, voelt zich niet specifiek man en ook niet specifiek vrouw. Maar juist een beetje van beide, wisselend of juist geen van beide.

L– Lesbisch (non men loving non men)  

H– Homo (non woman loving non woman)  

B– Biseksueel (aangetrokken voelen tot 2 of meer geslachten)  

T– Transgender (niet identificeren als het lichaam waarin je geboren bent)  

I-Interseks (meerdere geslachtsdelen, niet alleen mannelijk of vrouwelijk. Deze mensen identificeren zich niet altijd als lhbtiqa+)  

Q– Queer/Questioning- Queer: geen label/deel van lhbtiqa+. Questioning: een persoon die nog niet zeker weet wat hun seksualiteit of gender is.  

A- Aseksueel: voelt zich niet seksueel aangetrokken tot anderen. Kan wel een romantische relatie hebben maar hoeft niet.

+- De plus geeft aan dat de term inclusief is voor mensen die zichzelf anders noemen dan waar deze letters voor staan.

Wat is je seksuele voorkeur?

Seksuele voorkeur gaat over aantrekkingskracht: tot wie voel jij je (op een seksuele of romantische manier) aangetrokken? Op wie word je verliefd? Op wie is dat meestal? Er zijn verschillende seksuele voorkeuren bekend. De bekendste zijn:

  • Biseksueel: je valt op meisjes en op jongens. Misschien wat meer op meisjes, misschien wat meer op jongens.
  • Lesbisch: jij bent een meisje en je valt (meestal) op meisjes.
  • Homo: jij bent een jongen en je valt (meestal) op jongens.
  • Hetero: je bent een meisje en je valt (meestal) op jongens. Of je bent een jongen en je valt (meestal) op meisjes.
Maar je hebt ook:
  • Transgender: voel je je een meisje terwijl je als jongen geboren bent? Of voel je je een jongen terwijl je als meisje geboren bent? Of voel je je geen van beide of juist allebei? Dat heet transgender of genderdysfoor.
  • Panseksueel: je valt op mensen ongeacht geslacht. Je bent als het ware ‘genderblind’. Je kunt ook op een persoon vallen die niet duidelijk een meisje of een jongen is.
  • Queer: een verzamelnaam voor iedereen die zich identificeert als lgbtqen de bestaande man/vrouw-, homo/hetero-hokjes (te) beperkend of niet fijn vindt.
  • Aseksueel: jij hebt geen seksueel verlangen naar een ander persoon. Dat betekent niet dat je niet van iemand kan houden of verliefd worden. Dit verschilt van persoon tot persoon.
Wat kun je doen?
  • Het is belangrijk om over je gevoelens te praten. Het is meestal fijn om met je ouders te praten over je gevoelens. Dat geldt voor allerlei gevoelens, dus ook voor je homo-, lesbische of bi-gevoelens.
  • Wil je liever eerst met iemand anders praten? Stap dan af op een hulpverlener. Op school kun je terecht bij de Contactpersoon ongewenst gedrag (COG).
  • Met anderen over je gevoel praten kan helpen. Is er iemand die je kunt vertrouwen? Die jouw verhaal niet doorvertelt? Bij die persoon kan je vaak terecht.
  • Praat met jongeren die misschien ook homo-, bi-, of lesbische gevoelens hebben. Lees op www.iedereenisanders.nl hoe je in contact komt met andere jongeren in dezelfde situatie.
  • Je kunt je op school aansluiten bij een GSA of hulp krijgen bij het starten ervan, check dit bij de COG
Handige websites

Iedereenisanders

Voor iedere jongere die worstelt met geaardheid of genderidentiteit.

De Kringen

Op zoek naar een praatgroep?

Jong&Out

Contact met andere jongeren

Expreszo

Belangenvereniging voor LHBTIQA+ jongeren.

COC Midden Nederland

De landelijke belangenvereniging voor LHBTIQA+.

Transvisie

Voor als je vragen hebt over je genderidentiteit.

banner-1

Stel je vraag op WhatsApp

Via WhatsApp kun je gemakkelijk de vragen stellen die jou bezighouden over bijvoorbeeld school en werk, maar ook persoonlijke vragen.

CheckIt_Chat_groot