Samen met de verhuurder teken je een huurovereenkomst. Daar staat van alles in, bijvoorbeeld: wanneer de huur begint, de huurprijs, hoe je moet opzeggen en of een huisdier is toegestaan. Hier vind je nog veel meer dingen die erin staan.
In deze huurovereenkomst staan ook een aantal rechten die je hebt als huurder. Hieronder meer over welke rechten je hebt.
Woongenot
Als huurder heb je het recht op woongenot. Dit betekent dat jij als huurder rustig moet kunnen wonen, zonder overlast van de verhuurder. De verhuurder mag bijvoorbeeld niet zonder jouw toestemming jouw gehuurde huis of kamer in.
Het kan ook voorkomen dat er een gebrek is. Er is bijvoorbeeld lekkage of er komt alleen maar koud water uit de douche. Dit zal de verhuurder moeten oplossen. Lukt dat niet (op tijd)? Dat kan het zijn dat je recht hebt op een verlaging van de huur, of dat je een tijdje minder huur betaalt totdat alles het weer doet.
Inrichting
Je hebt het recht om de woning zelf in te richten met jouw eigen meubels, verven mag ook. Als je bijvoorbeeld een muur wil verven moet je dit wel eerst vragen aan de verhuurder. Voor sommige aanpassingen is namelijk toestemming nodig van de verhuurder.
Het kan ook voorkomen dat je een muur wel rood mag verven, maar dat als je ooit gaat verhuizen je de muur net zo moet achterlaten zoals je erin ging. Vaak betekent dit dat je de muur weer wit moet verven. Houd daar dus rekening mee.
Huurbescherming
Als huurder heb je bijna altijd het recht op huurbescherming. Je kan in dit geval niet zomaar uit je gehuurde huis of kamer worden gezet. Het is aan de verhuurder om de huur op te zeggen en daarbij een geldige reden te geven om het huurcontract te stoppen. Een geldige reden is onder andere als jij als huurder nooit je huur betaalt of dingen kapot maakt in huis, als je een tijdelijk huurcontract hebt of als de verhuurder de kamer of het huis dringend nodig heeft om zelf in te wonen.
Overzicht
Iedere maand moet je als huurder een voorschot betalen op servicekosten. Onder de servicekosten vallen onder andere gas, water en elektra (soms ook internet). Aan het eind van het jaar hoor je van de verhuurder een overzicht te krijgen wat je ook echt hebt gebruikt. Als je minder hebt gebruikt dan vooraf verwacht, krijg je nog geld terug.
Onderhuur
Onderhuur (dus dat jij de kamer of woning huurt en het vervolgens weer aan iemand anders verhuurt) is mogelijk indien dit is afgesproken met de verhuurder.
Huurcommissie
Je hebt het recht om naar de huurcommissie te stappen indien je het vermoeden hebt dat je te veel huur of te hoge servicekosten moet betalen.
Juridisch loket
Wil je meer informatie of heb je nog vragen? Neem contact op met het juridisch loket of kijk op hun YouTube kanaal.
Stel je vraag op WhatsApp
Via WhatsApp kun je gemakkelijk de vragen stellen die jou bezighouden over bijvoorbeeld school en werk, maar ook persoonlijke vragen.